Współcześnie coraz bardziej popularny robi się zdrowe podejście do życia. Ludzie zwracają uwagę na to, co jedzą, zależy im na tym, aby wzbogacać dietę. Większa staje się świadomość żywieniowa. Powszechne staje się łączenie wysiłku fizycznego ze stosowaniem dobrze dobranej diety, modne staje się dbanie o umięśnioną i zgrabną sylwetkę. Często mówi się o różnych produktach i tzw. „dietach-cud”, które mają wspomagać odchudzanie. Nie jest więc zaskoczeniem, że duże grono osób korzysta z usług dietetyka. Zawód ten ciągle rozkwita. Czym zajmuje się i ile zarabia dietetyk w Polsce? Przybliżymy Państwu ten temat w poniższym artykule – zapraszamy do lektury!

 

Gdzie dietetyk może podjąć pracę?

Zawód dietetyka jest kojarzony głównie z pracą w szpitalach albo przychodniach. Należy jednak wiedzieć o tym, że dietetycy są także zatrudniani w wielu innych miejscach, takich jak sanatoria, kluby fitness, restauracje czy firmach kateringowych. Są też tacy, którzy decydują się na otworzenie własnej działalności gospodarczej.

 

Jaki trzeba mieć wykształcenie, aby zostać dietetykiem?

Osoby, które chcą pracować na stanowisku dietetyka i zajmować się żywieniem człowieka, powinny skończyć studia na tym kierunku lub pokrewnym. Można też podjąć się tego zawodu po ukończeniu szkoły policealnej o odpowiednim profilu. Ważna jest także znajomość chemii i biologii.

 

Dietetyk – czym się zajmuje?

Dietetyk, wbrew powszechnym opiniom i przekonaniom, odpowiada nie tylko za układanie diet. Oprócz tego zajmuje się:

  • przekazywaniem informacji na temat zdrowego i racjonalnego odżywiania,
  • układaniem diet i planów żywieniowych, pomaganiu w wyborze odpowiednich, zdrowych składników,
  • przekazywaniu wskazówek dotyczących przygotowywania różnych produktów i posiłków,
  • pomaganiu w radzeniu sobie z nadwagą i zaburzeniami żywienia np. bulimią, anoreksją,
  • przygotowywaniu specjalnych jadłospisów dla osób cierpiących na różne choroby.

Poza tym, dietetycy zajmują się też udzielaniem porad dietetycznych i konsultacji, ustalaniu zapotrzebowań klienta na dane składniki odżywcze i witaminy, a także kontroli sposobu przechowywania żywności i jakości stosowanych produktów spożywczych.

 

Ile zarabia dietetyk?

Oprócz wiedzy na temat tego, jak wygląda praca dietetyka i czym się on zajmuje, warto też wiedzieć ile zarabia dietetyk w Polsce. Średnie wynagrodzenie w tej branży wynosi około 2000 złotych netto. 25% osób otrzymujących najniższą pensję dostaje miesięcznie około 1700 złotych netto, natomiast ci najlepiej zarabiający dostają wynagrodzenie w kwocie większej, niż około 2300 złotych netto.

Jeśli chodzi o zarobki w oparciu o wybrane województwa w Polsce, dane z najnowszych raportów są następujące:

  • województwo mazowieckie – średnio około 2000 złotych netto,
  • województwo dolnośląskie – około 1880 złotych netto,
  • województwo pomorskie – około 1830 złotych netto,
  • województwo łódzkie – około 1685 złotych netto,
  • województwo warmińsko-mazurskie – około 1600 złotych netto,
  • województwo podkarpackie – około 1480 złotych netto.

Ile zarabia dietetyk w zależności od miasta, w którym pracuje? Najwięcej zarabiają dietetycy z większych miast, takich jak Warszawa (około 2020 złotych netto), Szczecin, Wrocław i Poznań (około 2000 złotych netto), a także Gdańsk (około 1955 złotych netto)

 

Czym powinien charakteryzować się dietetyk?

Warto wiedzieć o tym, jakie cechy ułatwiają pracę na stanowisku dietetyka. Branża ta wciąż się rozwija. Powinno się zatem śledzić wszelkie badania i być chętnym do zdobywania nowej wiedzy oraz ciągłego rozwoju. Dla kogoś, kto chce pracować jako dietetyk, nie powinno być problemem podejmowanie się różnego rodzaju kursów oraz szkoleń, a także stałej nauki.

Bardzo ważne jest także podejście do klienta. Dietetyk powinien posiadać wysoką kulturą osobistą. Oprócz tego nie powinien mieć problemów z nawiązywaniem długotrwałych relacji, powinien być osobą komunikatywną i otwartą na innych ludzi oraz wzbudzać zaufanie.

 

Czego wymagają pracodawcy?

Najbardziej poszukiwane osoby na stanowisko dietetyka to osoby posiadające wyższe wykształcenie kierunkowe. Powinny też umieć słuchać ze zrozumieniem swoich klientów oraz szybko nawiązywać z nimi dobre relacje. Ważna jest też:

  • samodzielność,
  • komunikatywność,
  • wysoka kultura osobista,
  • umiejętność angażowania się w swoją pracę,
  • kompetencja, kreatywność,
  • chęć pogłębiania swojej wiedzy,
  • entuzjazm,
  • dobre organizowanie swojego czasu i umiejętny podział swoich obowiązków,
  • umiejętność zastosowania wiedzy w praktyce.

Każda z tych cech z pewnością przekłada się też na to, ile zarabia dietetyk w Polsce. Osoba pracująca na stanowisku dietetyka powinna posiadać sporą wiedzę na temat żywienia człowieka i funkcjonowania ludzkiego organizmu. Powinna mieć dobre podejście do swoich pacjentów i mieć miłą aparycję. A przede wszystkim powinna dawać dobry przykład innym, zdrowo się odżywiając.